De Secretaresse Groeidag bestaat in 2014 al weer 10 jaar!

Wil je lezen hoe de andere Secretaresse Groeidagen zijn verlopen? Of wil je inspiratie opdoen voor een zelf te organiseren Secretaresse Groeidag? Lees dan de verslagen van afgelopen jaren.

Informatie filmpje Secretaresse Groeidag

De Secretaresse Groeidag is een dag waarop secretaresses worden bijgepraat over de nieuw(st)e ontwikkelingen in de markt die van belang zijn voor de secretaressebranche. Dit filmpje laat de Secretaresse Groeidag zien van 1 november 2011 met als thema 'Ontmoeting & Verbinding'.
secretaressegroeidagbegin
Klik hier voor de informatiefilm van de Secretaresse Groeidag

Wil jij ook een Secretaresse Groeidag meemaken? Vul jouw gegevens dan in op het 'Blijf op de hoogte formulier'.

Een secretaresseworkshop of een secretaressedag organiseren wij ook bij jou in het bedrijf. Wil je meer informatie hierover? Bel dan naar 035-6245404 of ga naar het contactformulier.

Miniworkshop "Het Nieuwe Werken" bij Microsoft

Microsoft werkt al jaren volgens het principe 'Het Nieuwe Werken'. Speciaal voor ons legden twee directiesecretaresses ons uit wat dit in de praktijk betekent. Kernwoorden: zelfmanagement, vertrouwen, eigen werktijd indelen, balans werk/privé, slimmer en virtueel werken én omarm de nieuwe techniek.

microsoft1 microsoft2

microsoft3 microsoft4

Eén van de deelnemers vertelde het volgende verhaal: Ik volg de workshop Het Nieuwe Werken (HNW) met name om inzicht te krijgen wat het precies behelst. Ik werk bij een kleine organisatie met veel thuiswerkers (en drukke agenda's) waardoor afspraken zich moeilijk laten plannen en de interne communicatie verbeterd zou kunnen worden. Ik ben zoekende of HNW daarin een oplossing kan bieden of dat het mogelijk is om bepaalde elementen er van te introduceren binnen onze organisatie. Rondleiding Brigitte Microsoft
De vragen die aan bod kwamen waren o.a.

 •     Uit welke elementen bestaat HNW?
 •     Wat zijn de valkuilen?
 •     Hoe introduceer je HNW binnen een organisatie?
 •     Welke tools zijn nodig voor HNW?
 •     Hoe werkt HNW voor de Officemanager, receptioniste, personeelsmanager?

microsoft rondleidingNaast het gesprek dat we hadden met de directiesecretaresses van Microsoft kregen we ook een rondleiding. Alle aspecten die aangekaart waren konden we nu met eigen ogen aanschouwen, wat het verhaal nog completer maakte.

Introductie Windows 8. Secretaresse Groeidag was er bij!
Wil jij ook mee de volgende keer? Laat je gegevens achter op het 'Blijf op de hoogte formulier'.

Effectief Beeldschermlezen

De workshop 'Flexlezen = Effectief Beeldschermlezen' was voor de gehele groep het ochtendprogramma.  

Waarom Beeldschermlezen?

beeldschermlezenWe krijgen steeds meer te maken met het lezen vanaf een beeldscherm. Denk hierbij ook aan Het Nieuwe Werken (HNW) en Flexwerken. Veel bedrijven zijn bezig om papierarm of zelfs papierloos te gaan werken.

Wil jij ook deze workshop meemaken? Lees voor meer informatie op Secretaresse Workshops/Effectief Beeldschermlezen

Op werkbezoek bij Microsoft

Miniworkshop over Het Nieuwe Werken bij Microsoft

Omdat wij als secretaresse goed geïnformeerd willen blijven over wat er speelt in de markt én op ons eigen vakgebied organiseerde de Secretaresse Groeidag een miniworkshop over Het Nieuwe Werken bij het bedrijf dat al voor de 3e keer op rij is uitgeroepen tot 'Great Place to Work' in Nederland: Microsoft.

microsoft1 microsoft3

Microsoft werkt al jaren volgens Het Nieuwe Werken principe. Twee directiesecretaresses legden ons uit wat dit in de praktijk betekent. Kernwoorden: zelfmanagement, vertrouwen, eigen werktijd indelen, balans werk/privé, slimmer en virtueel werken.

microsoftstaandvergaderenIn de secretaressebranche wordt veel gesproken over Het Nieuwe Werken en wat dit voor de secretaressefunctie betekent. Daarom was het een uitgelezen kans om via de Secretaresse Groeidag bij Microsoft met eigen ogen te zien wat Het Nieuwe Werken inhoudt.

Wil jij ook mee de volgende keer? Laat je gegevens achter op het 'Blijf op de hoogte formulier'.

Intervisie voor Secretaresse Nieuwe Stijl

Intervisie was voor een kleine groep het ochtendprogramma.  

Waarom is intervisie?

Intervisie is een manier om met vakgenoten te praten over de dagelijkse werkpraktijk. Door middel van vragen te stellen over en te luisteren naar andermans verhalen, problemen en successen kom jij zelf tot nieuwe inzichten in jouw eigen werkgedrag. Intervisie maakt het mogelijk dat vakgenoten elkaar steunen door ervaringen en kennis met elkaar te delen. Je zult ontdekken dat door te praten met andere secretariële professionals je in een paar uur tijd een ontwikkeling doormaakt.

Op 7 februari 2012 ging het over loslaten, thuis en op het werk. De volgende adviezen zijn uit deze intervisie naar voren gekomen:

 •     Niet meer werken en denken vanuit moeten, maar meer vanuit mogen.
 •     Denk voor jezelf en niet voor de ander (ga het niet zelf invullen).
 •     Begin thuis met het loslaten, daarna lukt het ook op je werk.
 •     Durf je kwetsbaar op te stellen, durf te vragen om hulp of geef aan dat je het lastig vindt hoe bepaalde zaken nu lopen.
 •     Plan een werkoverleg met je collega in met als doel meer feeling te krijgen bij wat zij aan werkzaamheden heeft en hoe zij bepaalde zaken oplost.
 •     Zorg voor werkoverdracht met je collega vóór en ná de vakanties.
 •     Vraag bij je managers of je een coach mag inhuren voor een aantal uren, zodat je bovengenoemde punten ook daadwerkelijk gaat uitvoeren, maar dan met behulp van.

Wil jij ook meedoen aan een intervisie? We zien jou graag op één van de andere data waarop wij intervisie organiseren op diverse plaatsen in Nederland!
Wil je op de hoogte blijven van de Secretaresse Groeidagen? Laat het ons weten.

Effectiever werken

Op 14 mei 2013 verzorgden en wij de training 'Werkplanning en efficiënt e-mailmanagement' voor de secretaresses van Rabobank International Grootbedrijf.

 • Volle mailbox.
 • Hoge werkdruk.
 • Moeite met prioriteiten stellen.
 • Overzicht kwijt.
 • Continu gestoord worden door telefoon.
 • E-mail en collega's.

Deze factoren kunnen leiden tot werkstress en uiteindelijk tot fysieke klachten. In deze training gaan we samen aan de slag om stressfactoren weg te nemen en te zorgen dat je ook op termijn onder druk effectief kunt blijven zonder het plezier in het werken te verliezen.

Spanning wordt veroorzaakt door gebrek aan controle, organisatie, voorbereiding en actie.
(David Kekich)

Wil jij ook over dit onderwerp meer weten? Laat het ons weten: contact Secretaresse Groeidag

Secretaresse Groeidag bij DSM

Voor het tweede achtereenvolgende jaar organiseerden wij een Secretaresse Groeidag voor de secretaresses van DSM.

De ochtend werd gevuld met een drie uur durende plenaire sessie met als onderwerp ‘Typisch jij, scoren vanuit je vrouwelijke talenten’ onder leiding van Anja Beerepoot en Mirjana Smolic van Female Factor.

’s Middags hadden de secretaresses de keuze uit verschillende miniworkshops. Een miniworkshop houdt in dat het onderwerp niet heel erg de diepte ingaat, maar dat de deelnemers geprikkeld worden om er over na te denken enop een later moment zelf er mee aan de slag gaan. De secretaresses gingen in ieder geval naar huis met een heleboel tips & trics.

Dit programma is tot stand gekomen geheel naar de behoefte en wensen van de secretaresses van DSM.

WIl jij ook een Secretaresse Groeidag organiseren voor alleen de secretaresses van jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op en bespreek de mogelijkheden. Contact met de Secretaresse Groeidag.

April 2010 Secretaresse Groeidag in company

Groeien met behulp van Enneagram, Spelen met Archetypen, Telefonische Acquisitie en Klantgericht Werken zijn workshops die het jaar 2010 werden gekozen als onderwerp op en rond Secretaressedag.

Wij zijn zeer tevreden met de waarderingen die wij kregen van de deelnemers. Bovengenoemde workshops werden met gemiddeld een 8,5 gewaardeerd (op een schaal van 1 t/m 10).

1 november 2011 Secretaresse Groeidag in Soesterberg

De Secretaresse Groeidag op 1 november 2011 werd gehouden in het Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten. Een mooie locatie die goed aansloot op ons thema voor deze dag 'Ontmoeting & Verbinding'.

Het programma van deze Secretaresse Groeidag begon met de workshop 'Leer je andere vakgenoten kennen'. Zo'n 30 vrouwen uit de secretaressebranche gingen met visitekaartjes in de hand met De kracht van netwerkenelkaar in gesprek. Dit programmaonderdeel wordt met een 7,3 gewaardeerd.

In de feedback geven de deelnemers aan:

 •     Goed idee om a.d.h.v. visitekaartjes elkaar te leren kennen. Leuk om anderen te leren kennen en te weten hoe zij hun functie uitvoeren. Wel konden we wat sneller wisselen van gesprekspartner.
 •     Dit onderdeel had wat korter gemogen.
 •     Voor mij is voor dit onderdeel altijd tijd tekort.

Workshop 2 sprak niet iedereen aan. Het is soms moeilijk om uit je comfortzone te komen, zeker als je onverwachts je stem moet laten horen terwijl je dat niet gewend bent. Toch werd deze workshop met een 7,0 gewaardeerd.

De verschillende reacties waren:

 •     Ik vond het lekker ontspannend, maar de workshop had wat mij betreft wel iets korter gekund.
 •     Dit was een verrassend goed onderdeel. Heel inspirerend en energiek.
 •     Zeker verbinding gevoeld, muurtjes vallen vaak weg door zo'n activiteit. Al zal dit niet voor een ieder gelden.

Het laatste onderdeel van deze Secretaresse Groeidag was intervisie en gelijk ook het meest populaire. Niet voor iedereen kwamen de verwachtingen uit omdat men had verwacht dat meerdere vraagstukken behandeld zouden worden i.p.v. één vraagstuk. De totale waardering van dit onderdeel is een 7,4.

Reacties na afloop:

 •     Ik vind het prettig om de punten waar je tegen aanloopt in praktijk te bespreken met je vakgenoten.
 •     Het was voor mij een nieuwe ervaring. Je komt snel tot de kern van het probleem en door verschillende invalshoeken kom je op ideeën die je zelf nog niet had gevonden.
 •     Zeer fijne manier. Ik zou dit zeker op deze manier vaker willen.
 •     Fijn als vakgenoten met je meedenken of zich ook herkennen in je vraagstuk. Niet zozeer nieuwe inzichten opgedaan, maar meer handreikingen over de aanpak.
 •     Heb iets meer beeld gekregen hoe Het Nieuwe Werken wordt toepast bij anderen in het bedrijf.

De begeleiding van de intervisie wordt gewaardeerd met een 7,7.

De feedback:

 •     De secretaressecoach stimuleerde de groep, stelde zelf scherpe vragen en nam geen genoegen met een vaag antwoord.
 •     Mijn vraagstuk werd niet uitgekozen, maar er werd toch gevraagd of mijn vraagstuk voldoende aan bod gekomen was. Ik voelde mij hierdoor niet 'overgeslagen'.
 •     De secretaressecoach liet los en begeleidde op de juiste momenten. Er was veel onderlinge waardering en respect voor elkaar, heel mooi.

Zoals je ziet en zelf hebt meegemaakt: drie totaal verschillende onderdelen in het totaal programma. Voor de meesten heeft de Secretaresse Groeidag voldaan aan de verwachtingen. Het totaalcijfer voor de gehele dag komt neer op een 7,2.

De locatie krijgt een ruime voldoende met een 7,4.

 •     Ruime zaal, heerlijke lunch, prachtige omgeving.
 •     Prima locatie, slechte/te weinig parkeerplaatsen.

Bij de vraag welk programmaonderdeel de deelnemers het meest waardevol vonden komt Intervisie op no. 1 met een kleine voorsprong op workshop 1.

Opmerkingen:

 •     De intervisie mag wat mij betreft uitgebreider.
 •     Kennismaken met elkaar, maar dan echt volgens speeddaten, dus vaste tijd en verplicht doorschuiven.

Overige terugkoppelingen:

 •     Erg afwisselend, de tijd vloog om. De interactie met elkaar was erg leuk..
 •     Ik vond alle onderdelen waardevol. Het droeg allemaal bij tot een geslaagde dag.
 •     Bedankt voor deze dag.
 •     Ga zo door.
 •     Ook jullie kwetsbaarheid was heel mooi om mee te maken en daardoor denk ik ook dat de groep zichzelf open durft te stellen.

Dank voor jullie feedback en allerlei suggesties voor nieuwe onderwerpen !

PS: In 2012 organiseren wij op één dagdeel (een ochtend óf een middag) intervisiebijeenkomsten.

Wil je op de hoogte blijven van de Secretaresse Groeidagen?
Laat het ons weten.

nrcnextfoto


Secretaresse Groeidag 1 november 2011

19 april 2011 Secretaresse Groeidag in Rotterdam

De Secretaresse Groeidag blijkt een top evenement in de secretaressebranche.

De secretaresses groeiden - in de week van de nationale secretaressedag - in kennis, ervaring en beleving in de fantastische ambiance van het voormalig cruiseschip De ss Rotterdam.

Een zó goed bezocht evenement met zoveel professionaliteit en kwaliteit vind je weinig in Nederland. Éen van de secretaresses meldde na afloop ‘Je hebt altijd een bepaalde verwachting van een dag als deze, voor mij kwam deze niet uit, het was zelfs beter dan verwacht.’

Op de Secretaresse Groeidag van 19 april 2011 waren meer dan 50 enthousiaste secretaresses aanwezig. De kennismaking met elkaar begon al op LinkedIn in de speciaal daarvoor ingerichte Secretaresse Groeidag Groep. En die contacten gingen ze verder uitbouwen.

Op een zeer ludieke en interactieve manier gingen de secretaresses ‘op afspraak’ en maakten zij kennis met Koninklijke Saan Archiefbeheer, Stichting Beeldende Kunst Amsterdam, Meetings.nl, On Board On Shore, Pluimen, Total Office Solution, Trends ICT, Viavox en Perfect Assistants.
Allemaal partijen die de secretaresses behulpzaam waren bij het oplossen van de businesscase met als onderwerp ‘regel de verhuizing van twee locaties naar één bedrijfspand’.
Het doel van het spel: op een originele en spelende manier van elkaar leren én kennis opdoen over welk bedrijf in welke situatie iets kan betekenen voor de secretaresse.

Diavoorstelling afspelen

Een enorme dynamiek ontstond er tussen de bedrijven die zich presenteerden en de secretaresses. Wat een vitaliteit !
Om de secretaresses extra alert te houden werden de teams beoordeeld op diverse punten.
Iedereen weet dat de secretaresse het visitekaartje is van een bedrijf, dus dat is het eerste waar op gelet werd. Verder was van belang welke initiatieven het team nam, in het vraaggesprek, maar ook in de uitwerking van de case.
Een kleine prijsuitreiking aan de beste groep was het gevolg van dit succesvolle onderdeel van de Secretaresse Groeidag. De andere kandidaten verdienen natuurlijk ook een pluim voor hun inzet, enthousiasme en vakkundigheid.

Ná de businessgame werden de secretaresses nog hard aan het werk gezet voor de intervisie. Intervisie is een manier om met vakgenoten te leren van vragen, problemen en successen uit de dagelijkse werkpraktijk en zo te komen tot effectiever werkgedrag.
De secretaresses hebben de intervisie ervaren als een zeer leerzaam, waardevol en vooral een heel origineel programmaonderdeel van de Secretaresse Groeidag.

Als afsluiter van deze avond stond er een voortreffelijk buffet klaar op het buitenterras van de mooiste zaal van het schip de ‘Grand Ballroom’. Door het warme weer en de prachtige ondergaande zon in de Maas was deze avond er één uit duizenden.

Initiatiefnemer van de Secretaresse Groeidag is Ingrid Geul. De Secretaresse Groeidag van 19 april 2011 organiseerde zij samen met drie andere secretaressecoaches: Petra Fehring, Nathalie Scholtes en Angela van Beek. Ieder met haar eigen discipline. Dat maakte deze Groeidag tot een groot succes.

SecretaresseGroeidag19April2011
Secretaresse Groeidag
19 april 2011

Evaluatie Secretaresse Groeidag najaar 2012

Elke Secretaresse Groeidag nodigen we secretaresses uit te groeien en onbekende talenten van zichzelf te ontdekken. 'Jezelf nog meer profileren' was het thema van najaar 2012.

Jezelf profileren door persoonlijke ontwikkeling, het bijleren van specifieke vaardigheden en het vergaren van extra kennis op je vakgebied.

Een secretaresse staat graag in de schaduw van haar manager. Lekker veilig en vooral niet te veel op de voorgrond. Echter, in deze veranderende markt wordt verlangd anders te werken. Dat betekent een prominentere rol voor de secretaresse. Het is nu extra belangrijk te laten zien wie je nu eigenlijk bent.

De plenaire sessie 'Typisch jij! scoren vanuit je vrouwelijke talenten' sloot naadloos aan op ons thema van dit najaar. Het strategisch inzetten van je talenten, leren omgaan met uitdagingen, weten welke voorkeursleiderschapsstijl je hebt, hoe je een ander kunt beïnvloeden. Kortom, hoe je jezelf laat  in alles wat je doet; basisingrediënten voor een gelukkig (werk)leven.

Leading Lady, Mommy Dear, Passion Diva, Brave Sis, Loving Ally, Miss Feelgood, Serene Soul. Onder leiding van Anja Beerepoot en Mirjana Smolic (Female Factor) passeerden zeven vrouwentypen de revue.

sgd-23-11-12 passiondivaReacties na afloop waren o.a.:
 •     Het was een leuke verhelderende sessie.
 •     Super interessant en inspirerend.
 •     Erg leuk. Duidelijk. Leerzaam.
 •     Boven verwachting door inzet van acteur en afwisselende verhalen.
 •     Verfrissend.
 •     De combinatie van informatie krijgen, afgewisseld door rollenspel was een erg leuk samenspel!

sgd-23-11-12 lunchZo'n inspirerende dag behoor je te houden op een locatie die je verrast. En dat heeft het gedaan: Je ogen gaan op steeltjes als je bij Regus-NS Station2Station Amersfoort binnenloopt. Geheel ingericht voor de mobiele professional die in stilte wil werken, maar ook andere mensen wil ontmoeten. De Secretaresse Groeidag lunchlocatie is rustgevend, heeft veel natuurlijk licht én is centraal gelegen (begane grond van NS-station Amersfoort), dus goed bereikbaar. De service op de Secretaresse Groeidag was geweldig. Een echte aanrader dus deze locatie!

Na een heerlijke lunch doken we de diepte in. De ene secretaresse koos voor het leren van extra vaardigheden en de andere voor verdere persoonlijke groei.

Diverse onderwerpen stonden op het programma.

 •     Authentiek presenteren o.l.v. Jolanda van der Horst.
 •     How to organize it o.l.v. Nathalie Strik.
 •     Klantgericht werken o.l.v. Ingrid Geul.
 •     Sta je vrouwtje! Persoonlijk leiderschap o.l.v. Masha Trommel
 •     Intervisie 'welke impact heeft HNW op de secretaresse?' o.l.v. Ingrid Geul.
 •     Work Life Balance o.l.v. Noël de Rooij.
 •     Xtra Outlook kennis voor gevorderden o.l.v. Nathalie Strik.

Lees hier de evaluaties.

Wil je op de hoogte blijven van de Secretaresse Groeidagen?
Laat het ons weten.

sgd-23-11-12 evaluatiefoto

Foto's Secretaresse Groeidag
Foto's Secretaresse Groeidag 23 november 2012